Hem » Nyheter » Nya regler för körkort
Publicerat 11 mars 2020 i kategorin Artiklar
Nya regler för körkort
Förändringarna handlar främst om att kunskapsprovet ska vara godkänt innan körprov får göras. Det gäller alla körkortsbehörigheter. Giltighetstiden för kunskapsprov behörighet B är förlängd från två till fyra månader.
Flexiblare bokning
Under 2019 gjorde Transportstyrelsen och Trafikverket en översyn av förarutbildningssystemet Förarprov och förutsättningarna för att ta körkort har ändrats. Tidigare kunde inte ett nytt kunskapsprov bokas innan ett körprov var genomfört. De nya reglerna ska medföra en flexiblare bokning så att utbildningen ska kunna läggas upp på bästa sätt. Det går att välja hur proven bokas, till exempel bara kunskapsprovet eller både kunskapsprov och körprov. Kunskapsprovet kan bokas privat och körprovet via en trafikskola, eller tvärtom. Det går även att boka kunskapsprovet på en ort och körprovet på en annan. Dock kan körprovet inte genomföras innan kunskapsprovet är godkänt. Under 2019 genomfördes cirka 310 000 körkortsprov för klass B varav drygt 43 % blev godkända. Av de som var trafikskoleanmälda klarade sig drygt 67 %. Tidigare erfarenheter visar att om man fått godkänt på teoriprovet, ökar möjligheterna tydligt för att lyckas med körprovet.
Giltighetstid
Framförande av personbil, motorcykel, moped, lastbil, buss och traktor kräver alla körkort med rätt behörighet. Vilka kraven är varierar. För att få körkort med behörighet B krävs godkänt resultat i kunskapsprov, teorin, och i uppkörning, körprov. För behörighet B gäller att när kunskapsprovet är godkänt ska en uppkörning göras. Kunskapsprovet har en begränsad giltighetstid och körprovet måste göras inom denna tid, annars måste båda proven göras om. Ett godkänt kunskapsprov (behörighet B) var tidigare giltigt i två månader. Från och med den 1 mars är det giltigt fyra månader. Skulle giltighetstiden för kunskapsprovet ha gått ut innan ett godkänt körprov är gjort måste ett nytt kunskapsprov göras. Om det nya kunskapsprovet görs efter den 1 mars omfattas det av de nya reglerna Syftet med att förlänga giltighetstiden för behörighet B från två till fyra månader för godkänt kunskapsprov är att blivande förare ska ges mer tid för utbildning om körprovet underkänns.
Publicerat 11 mars 2025
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …
Läs mer
Publicerat 11 mars 2025
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …
Läs mer
Publicerat 11 mars 2025
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …
Läs mer
Publicerat 11 mars 2025
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …
Läs mer
Publicerat 12 februari 2025
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att känna sig trygga i att verksamheten följer rådande lagar och regler – särskilt skatteregler som ofta upplevs som svåra att förstå. Undersökningen lyfter också fram redovisningskonsulternas …
Läs mer
Publicerat 12 februari 2025
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet Friskvårdsbidrag är en form av personalvårdsförmån som en arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda. Utgångspunkten är att förmåner som den anställde får från arbetsgivaren …
Läs mer
Publicerat 12 februari 2025
Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt I och med att kostnadsräntan på skattekontot uppgår till 2,5 procent är det viktigt att veta vid vilka tidpunkter som skatten ska vara inbetald för att undvika denna ränta. Om kvarskatten överstiger 30 000 kronor ska …
Läs mer
Publicerat 17 januari 2025
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda. Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …
Läs mer
Publicerat 17 januari 2025
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI) i Sverige på ett hållbart och säkert sätt. Nu har resultatet presenterats. Kommittén, som har antagit namnet AI-kommissionen, har överlämnat sin rapport kallad …
Läs mer
Publicerat 17 januari 2025
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra redan nu. Vad innebär reglerna? I den här artikeln svarar vi på några av dessa frågor. Förenklade regler Reglerna för beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag är mycket …
Läs mer
Gå till startsidan